Informació de seguretat dels bombers de la Generalitat de Catalunya

Els Bombers de la Generalitat volen recordar els consells bàsics de seguretat a tenir en compte amb l’ús de les llars de foc i les xemeneies a les llars, ús que s’intensifica amb les baixes temperatures i el fred.

Aquests consells de prevenció i sensibilització formen part de la campanya de sensibilització de seguretat a la llar de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), i tenen com a objectiu reduir el risc d’incendis provocats per l’ús indegut de les xemeneies.

Els consells de prevenció i seguretat que recomanen els Bombers de la Generalitat són els següents:

Aspectes de seguretat a tenir en compte en relació al manteniment. En la construcció i el manteniment de les llars de foc s’han de seguir les indicacions del fabricant o constructor i utilitzar materials adequats. Cal fixar-se especialment en les distancies als materials combustibles.


1 - La neteja: hem de poder comprovar, netejar, escurar els conductes i recuperar-ne el sutge, que podria acabar cremant o danyant els conductes, seguint les instruccions del fabricant. Almenys, cal fer-ho un cop per temporada en cas d’ús habitual de la llar de foc. Calen estris i raspalls adequats i no s’han d’utilitzar productes químics de neteja que no siguin recomanats pel fabricant.

2 - La xemeneia, que no perdi fum. La xemeneia no ha de tenir cap forat. El fum és tòxic i, a més, pel forat es pot acabar calant foc sobre materials combustibles que hi hagi prop del conducte.

3 - La llar sense encendre durant molt de temps. Si fa diverses temporades que no hem encès la llar de foc, l’haurem de fer revisar per personal especialitzat i determinar que no hi ha obstruccions ni fuita de fum al conducte.

4 - La protecció contra incendis. Si volem augmentar la nostra seguretat, podem instal·lar un detector d’incendis i de monòxid de carboni, i disposar d’un extintor portàtil per al cas d’incendi. Cal saber com fer ús de l’extintor, en aquest cas.

Aspectes a tenir en compte en relació a la construcció

1 - L’aïllament de la xemeneia. La xemeneia ha d’estar aïllada o prou separada de materials o elements combustibles propers. Cal parar compte quan el conducte traspassa sostres, falsos sostres o teulades al costat de fusta, parquet, estructures de fusta, materials plàstics i sintètics, que es poden incendiar.

2 - Els elements combustibles, a distància. Les parets, el sostre i el terra del costat de la llar de foc no han de ser ni han de contenir material combustible: paper, fusta, catifes, moqueta, o parquet, per exemple.

3 - Els barrets antivent i eòlics. Els barrets de les xemeneies han de ser antivent. Els barrets eòlics (els que donen voltes amb el vent), en cas d’incendi, poden estendre les flames cap a la teulada de l’edifici.

Consells de seguretat respecte al seu funcionament:

1 - El que no s’hi ha de cremar: líquids inflamables per encendre o atiar el foc; llenya o fusta humida o verda (l’ideal és que l’arbre s’hagi tallat la temporada anterior) o resinosa perquè pot produir dipòsits de sutge i quitrà a la xemeneia; fusta tractada, perquè pot desprendre productes tòxics; altres tipus de combustible no determinats pel fabricant.

2 - Un foc viu sense massa llenya. El foc ha de ser viu, però sense massa llenya, perquè tingui un bon tiratge. Així evitarem la producció de productes tòxics i l’acumulació a la xemeneia de sutge i quitrà, que poden acabar incendiant-se.

3 - El que no s’ha d’acostar al foc. No hem d’acostar a la llar de foc la roba perquè s’eixugui, ni joguines, ni mobles ni coixins ... hem de mantenir la reserva de llenya al lloc adequat, on no pugui encendre’s (hem de seguir les indicacions del fabricant de la llar de foc).

4 - Les llars de foc obertes. Cal evitar deixar encesa la llar de foc quan ens anem a dormir o sortim de casa. Si es manté encesa, hi hem de col·locar una pantalla mataguspires. No hem de deixar sola la canalla amb la llar de foc encesa.

5 - La ventilació. És molt important que l’habitació o estança on hi ha la llar de foc tingui la ventilació adequada. Evitarem problemes de tiratge a la xemeneia, la concentració de gasos tòxics, sobretot el monòxid de carboni, i la mala olor.

La campanya de Seguretat a la Llar

Aquesta campanya preventiva consta d’un seguit d’accions que els Bombers estan duent a terme per millorar la seguretat a la llar, compta també amb material divulgatiu i es difon a través de la pàgina web www.gencat.cat/bombers/seguretatalallar, i del compte de twitter @bomberscat.


Notícies relacionades

- Cinc incendis de xemeneia en habitatges en només cinc hores a Girona - 08/11/2021 - Veure notícia >>

- Un foc en un restaurant gironí genera una columna de fum - 16/02/2020 - Veure notícia >>

- Quatre incendis de xemeneia entre la nit i el matí a les comarques de Girona - 06/01/2020 - Veure notícia >>

- Crema la xemeneia d'un bar de Santa Coloma - 19/02/2019 - Veure notícia >>

- Crema una xemeneia a la Vall d'en Bas i un viver a Vilablareix, sense cap ferit - 25/12/2019 - Veure notícia >>

- Quatre serveis a la província de Girona per crema de xemeneies - 27/12/2017 - Veure notícia >>

- Un incendi de xemeneia afecta la teulada - 26/03/2016 - Veure notícia >>

- Girona pateix dos incendis diaris en habitatges durant el 2015 - 03/02/2016 - Veure notícia >>

- Un incendi crema una xemeneia i la teulada d'una casa de dues plantes al Pont de Suert - 13/01/2016 - Veure notícia >>

- Un foc a la xemeneia crema el fals sostre d´una casa a Ogassa - 30/01/2016 - Veure notícia >>

- Incendi en una xemeneia al carrer Puigdemar d’Olot - 17/03/2015 - Veure notícia >>

- Cremen 268 xemeneies en habitatges de Girona en els últims 11 mesos del 2013 – 21/01/2014 - Veure notícia >>

- Una estufa provoca una incendi a Lloret - 28/02/2015 - Veure notícia >>

- Crema una xemeneia d´un restaurant a Girona i desallotgen clients i empleats – 31/01/2015 - Veure notícia >>

- Crema el sutge d´una xemeneia en una indústria de cafè de Begudà - 12/12/2014 - Veure notícia >>

- Tres incendis en xemeneies de la província s'han produït a Girona, Begur i Sant Julià de Ramis - 08/01/2015 - Veure notícia >>

- Evacuen tres famílies per l´incendi d´una xemeneia en un pis de Ripoll - 14/01/2015 - Veure notícia >>

- Un incendi originat a la xemeneia causa la mort del masover d´una granja d´Olius - 29/01/2015 - Veure notícia >>

- Crema la xemeneia d'una casa de dos plantes al barri de Pont Major de Girona - 27/01/13 - Veure notícia >>

- Crema la xemeneia d´un hotel - 11/04/2014 - Veure notícia >>